Biskut Almond chunkiess

Salam Ramadhan ke-16 untuk semua :D
Ok baru jap tadi Nana siapkan 1 lagi biskut untuk raya kali ni..
Sebenarnye Nana jumpa resipi ni dalam buku masakan free masa beli oven dulu.
Bila belek-belek..terjumpa lah resipi Hazelnut Rossettes...
Semua bahan ada..kecuali hazelnut.. aha!
dalam peti ada almond..then I trus kisar almond menggantikan hazelnut.

Hazelnut Rossestes camni rupanya..

Haa ni lg satu hal.. nama resipi Hazelnut Rossestes.. 
memandangkan Nana dah guna almond..so dah tak leh guna nama tu..
Rossestes pun dah tak leh guna sebab Nana wat bentuk bulat jer..
Nak jgak wat bentuk Rossestes yang sebetulnya tapi kat umah tak ada piping bag bunga besar..
Last-last tukarlah nama kepada Biskut Almond Chunkiess..hehe OK tak??
Jangan mara haaa...


Bahan-bahan:

120g butter/marjerin
50g gula kastor
30g kacang almond kisar / hazelnut
120g tepung gandum
1/2 sudu teh vanilla
 choc chips untuk hiasan secukupnya
*Nana oter resipi..tambah 3 sudu nestum (takde pun tak ape..saje suke testing..hehe)

Cara-cara:

1. Putar gula dan butter sehingga kembang.
2. Tambah sedikit esen vanilla..dan putar lagi..
3. Masukkan almond, *nestum dan tepung, putar hingga sebati.
4. Bentuk doh bulat-bulat ke dalam kertas cupcake dan hiaslah dengan choc chips.
5. Bakar pada suhu 170 dc selama 20 minit sehingga kekuningan.

Ini lah hasil sebelum masuk oven.


Taraaa...!!!

**Kalau ada piping bag leh la wat rossesttes!

0 comments:

Post a Comment

Bebelan:

 
  • Dapur Chunkiess © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes