Kek Karamel

Salam ramadhan ke-24 semua. Esok Nana dan suami dah nak terbang pulang kg. Semalam sempat lagi Nana wat biskut famous amos versi ke III (kali ni tak letak koko) sebab nak menghabiskan baki kekacang dan bahan yang ada..lepas raya konfem dah tak buat. Sebelum wat biskut tu, nana sempat buat kek karamel. Sebenarnye kek karamel ni nana dah penah makan..kakak nana penah wat sbelum ni.. tapi nana malas nak wat sebab dah tau suami kalau asal nama kek cheese or kek karamel memang dia tak gemar. Last-last  semalam tringin nak cuba jgak buat sendiri..
Nana ambil resipi dari sini..so I copy paste je la.. (biasa la dasar kemalasan..hehe)

Ni gambar kek karamel sebelum dibakar..

bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

* saya tambah satu sudu besar kastard di sini.

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...
*masak menggunakan api bawah sahaja. Loyang tak perlu digriskan terlebih dahulu.

Semalam nana guna paste strawberry & coklat..so ada rasa strawberry & coklat

0 comments:

Post a Comment

Bebelan:

 
  • Dapur Chunkiess © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes