Black & White Russian Choc Cake

2 comments

Assalamualaikum..

Harini kembali bersiaran :D
Mungkin ini resepi kek last sebelum nana bersalin..
atau mungkin akan ada lagi resepi yang sempat nana cuba sebelum bersalin nanti..hehehe
Harini 20/3/2013 bersamaan dengan Hari Lahir En.Suami ♥ yang ke 28..
Dari minggu lepas lagi nana dah mula survey-survey resepi kek sebenarnye..
dan akhirnyaa...
hasil terjahan dapur Cik Nor..
terus terpikat dengan resepi Black & White Russian Choc Cake..
Then, bila nana abis jer salin resepi dari dapur Cik Nor..
Kebetulan pula my feveret sifu, Kak Ita tayang resepi yang sama..
macam tau-tau jer yang nana ni memang nak buat kek ni kan..haha :P
dan yang paling best...
resepi dari dapur cik Nor & kak Ita disertakan step by step..
so untuk entry kali ni..nana tak buat laa step-stepnyer..
kalau Uóls nak tengak step, bleh rujuk dapur sifu-sifu berkenaan yerrr :)

Memandangkan nana dah salin resepi dari dapur Cik Nor,
so nana follow resepi Cik Nor..
Untuk resepi ni banyak versi..
Dalam dapur kak Ita, resepi cream cheese yang digunakan berbeza sedikit..
terpulang pada Uóls nak guna yang mana pun..
yang pasti semuanya NyummO!


Black & White Russian Choc Cake

Sumber boleh rujuk dari dapur sifu:
Nana copy paste resepi Dapur Cik Nor

Kek Coklat Moist :
loyang 8 in

Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan B
3 biji telur gred A
2 cawan gula pasir - kisar halus
1 sudu teh esen vanilla

Bahan C
1 cawan susu cair
1 cawan minyak jagung / minyak bunga matahari 

Bahan D
1 cawan air panas 

Cara-cara :
panaskan oven 15 minit suhu 180 celcius.
satukan semua bahan A kemudian ayak.
bahan B dipukul hingga kembang dan ringan.
masukkan bahan C dalam bahan B pukul sebati.
masukkan pula bahan A sedikit demi sedikit sambil dikaup-balik hingga sebati - guna whisk jer.
kemudian masukkan air panas mendidih dan kacau sebati adunan tersebut.
tuangkan adunan dalam loyang yang sudah dilapik dengan baking paper dan diglis butter. Bakar selama 1 jam dengan suhu 180 celcius. (ikut oven masing-masing yer, cikNor punya oven 1 jam untuk membakar kek coklat moist ni)

*boleh juga kalau nak kukus tapi kalau nak kek tahan lama lebih baik dibakar...don't worry kalau guna resepi ni walau dibakar keknya tetap moist.


Cream Cheese Frosting :

Bahan A
250 gm cream cheese phildelphia / tatura - cikNor guna philadelphia
90 gm gula kastor - kisar halus
1 biji lemon - ambil jus
1 sudu teh serbuk nescaffe - ayak
1 sudu teh coffee emulco
- cream cheese, gula dipukul kembang kemudian masukkan jus lemon, serbuk nescaffe dan coffee emulco...pukul hingga sebati.

Bahan B
125 gm UHT whipping cream
- pukul hingga soft peak.

Bahan C
125 gm fresh cream
- pukul hingga soft peak

Cara-cara :
masukkan bahan B dalam bahan A kacau sebati kemudian masukkan pula bahan C gaul hingga semua bahan sebati. simpan dulu dalam es box.


Ganache :

300 gm fresh cream
300 gm dark chocolate
25 gm butter

Cara-cara :
panaskan fresh cream hingga keluar buih-buih kecil, masukkan butter.
bila butter dah cair masukkan coklat kacau hingga coklat cair dan tiada ketulan.
sejukkan ganache supaya sedikit keras
* buat 2 adunan ganache ni sebab 1 adunan untuk paipkan atas kek (yg dah disejukkan hingga sedikit keras) 1 adunan lagi untuk tuang sebagai topping atas kek yer puan-puan.



Intai sikit kejadian dalam kek..hehe :D

 
  • Dapur Chunkiess © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes