Apam Indo

Assalamualaikum

Apam ni actually dah buat bulan lepan lagi..
alang-alang dah mengupdate blog ni..
nana masukkan skali lah resepi yang agak menarik untuk dicuba nih..
bukan saja menarik untuk di lihat..
tapi juge enak dimakan waktu minum petang..


Sumber dari dapur sifu, kak Azlita: masam manis
nana copy paste je la ye..

Bahan-bahan:

5 iji telur 
1 sudu kecil ovalette 
1 sudu kecil esen vanilla 
300 gm tepung gandum 
300 gm gula halus 
250 ml susu segar atau santan~ ita guna santan
1/2 sudu kecil baking powder 
sedikit garam 
pewarna 

cara-cara:

Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain. 
Sediakan loyang ukuran 9 inc
Oleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper

Ayakkan tepung bersama baking powder. 
Campurkan garam ke dalam susu. 
Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang. 
Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla. 
Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu. 
Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai. 

Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat. 
Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3
Adunan yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 ~ 40 minit atau sehingga apam masak sempurna

0 comments:

Post a Comment

Bebelan:

 
  • Dapur Chunkiess © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes